>
Menu główne:
Farfalle z szynką i groszkiem
Składniki:
300 g makaronu farfalle
200 g świeżego bądź mrożonego groszku
100 g gotowanej szynki
1 duża, drobno posiekana cebula
6 łyżek śmietany kremówki 18 %
3 łyżki masła
sól, pieprz czarny (wedle uznania)
Wykonanie:
Masło rozpuścić na patelni, włożyć cebulę i smażyć ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać groszek, podlać wodą, dodać przyprawy i dusić ok. 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć ok. 15 minut. Dodać śmietanę i jeszcze chwilę pogotować. W razie potrzeby jeszcze doprawić.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem. Od razu podawać, z dodatkiem świeżo utartego parmezanu.