Farfalle z szynką i groszkiem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Farfalle z szynką i groszkiem

 

Składniki:

(na 4-5 porcji)

  • 300 g makaronu farfalle

  • 200 g świeżego bądź mrożonego groszku

  • 100 g gotowanej szynki

  • 1 duża, drobno posiekana cebula

  • 6 łyżek śmietany kremówki 18 %

  • 3 łyżki masła

  • sól, pieprz czarny (wedle uznania)

Wykonanie:


Masło rozpuścić na patelni, włożyć cebulę i smażyć ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać groszek, podlać wodą, dodać przyprawy i dusić ok. 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć ok. 15 minut. Dodać śmietanę i jeszcze chwilę pogotować. W razie potrzeby jeszcze doprawić.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem. Od razu podawać, z dodatkiem świeżo utartego parmezanu.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego