>
Menu główne:
Falafel doskonały
Naprawdę jest doskonały :) Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Składniki:
300 g suchej ciecierzycy
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej kolendry (można pominąć i dodać więcej pietruszki)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek winogron)
Na sos czosnkowo-
4 łyżki gęstego jogurtu nat.
3 łyżki śmietany 12 %
1 łyżka majonezu
czosnek granulowany
koperek suszony
Wykonanie:
Dzień przed robieniem falafli ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody w dużej misce. Przez noc podwoi swoją objętość.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać i zemleć w maszynce do mielenia razem z cebulą i czosnkiem. Do zmielonej masy dodać natki, sodę, sól i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 -
W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, warstwa powinna mieć 2-
Uformowane falafle od razu wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2-
Sos czosnkowo-