Falafel doskonały - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Falafel doskonały

Naprawdę jest doskonały :) Oryginalny przepis pochodzi stąd.


 

Składniki:

(na ok. 30 ktolecików)


  • 300 g suchej ciecierzycy

  • 1 mała cebulka

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki

  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry (można pominąć i dodać więcej pietruszki)

  • 1 łyżeczka mielonego kuminu

  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki chili

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka soli

  • olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek winogron)




Na sos czosnkowo-koperkowy:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu nat.

  • 3 łyżki śmietany 12 %

  • 1 łyżka majonezu

  • czosnek granulowany

  • koperek suszony


Wykonanie:


Dzień przed robieniem falafli ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody w dużej misce. Przez noc podwoi swoją objętość.

Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać i zemleć w maszynce do mielenia razem z cebulą i czosnkiem. Do zmielonej masy dodać natki, sodę, sól i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 - 2 łyżki wody. Masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.

W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, warstwa powinna mieć 2-3 cm. Nabierać po łyżce masy i formować małe, lekko spłaszczone kulki. Ważne jest, by dokładnie je ścisnąć, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać.
Uformowane falafle od razu wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2
-3 minuty z każdej strony. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu i od razu podawać ze świeżymi warzywami, sałatkami lub sosem.


Sos czosnkowo-koperkowy: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Sos odstawić na 15 minut do lodówki.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego