Duckanoo - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Duckanoo

Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy. Kuchnia karaibska".


 

Składniki:
(na ok. 18 sztuk)

  • 1/2 szklanki kaszy na polentę

  • 2/3  szklanki mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia

  • 150 g wiórków kokosowych

  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

  • 1 szklanka mleka

  • 1/3 szklanki rodzynek

  • 1/4 szklanki brązowego cukru

  • 1/2 łyżeczki świeżej gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 2 łyżki zimnej wody

  • 20 g masła



Wykonanie:


Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.

W dużej misce połączyć polentę, mąkę i rozdrobnione blenderem wiórki kokosowe. Do mieszanki dodać mleko oraz aromat. Wsypać rodzynki, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę i roztopione, lekko przestudzone masło.
Starannie ugnieść masę, aż będzie gładka, bez grudek.

Z masy uformować kulki wielkości piłek golfowych, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut.

Podać z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego