>
Menu główne:
Duckanoo
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy. Kuchnia karaibska".
Składniki:
(na ok. 18 sztuk)
1/2 szklanki kaszy na polentę
2/3 szklanki mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
150 g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka mleka
1/3 szklanki rodzynek
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki świeżej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki zimnej wody
20 g masła
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.
W dużej misce połączyć polentę, mąkę i rozdrobnione blenderem wiórki kokosowe. Do mieszanki dodać mleko oraz aromat. Wsypać rodzynki, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę i roztopione, lekko przestudzone masło.
Starannie ugnieść masę, aż będzie gładka, bez grudek.
Z masy uformować kulki wielkości piłek golfowych, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut.
Podać z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.