>
Menu główne:
Deser a'la Tiramisu
W smaku delikatnie nawiązuje do znanego deseru jednak jest o wiele lżejszy i mniej kaloryczny. Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
(na 2 porcje)
450 g naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki słodziku
3 łyżki wrzątku
kakao niesłodzone
aromat migdałowy
aromat rumowy
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, zostawić do ostygnięcia (nie musi być zupełnie zimna).
Do serka dodać słodzik i kilka kropli aromatu rumowego i migdałowego, wymieszać. Dodawać powoli żelatynę, ciągle mieszając.
Do szklanki lub pucharka wyłożyć 1/3 masy, posypać kakao. Tym sposobem wyłożyć całą masę, a wierzch udekorować kakao.
Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę