>
Menu główne:
Czarny ryż z krewetkami
Składniki:
300 g czarnego ryżu
4 łyżki sosu sojowego jasnego
4 łyżki sosu Tao Tao słodko-
opakowanie krewetek koktajlowych (250 g)
3 ząbki czosnku
1 por (biała część)
ok. 2 łyżek przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)
ok. 100 ml sake
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól (wedle uznania)
świeży szczypiorek do posypania
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać pokrojonego w plasterki pora i drobno posiekany imbir; chwilę smażyć. Całość zalać sake i gotować, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodać krewetki, sos sojowy i słodko-
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do składników na patelni, zamieszać, podgrzewać przez chwilę, następnie zestawić z ognia. Całość polać olejem sezamowym i dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą. Posypać szczypiorkiem i podawać.