Czarny ryż z krewetkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Czarny ryż z krewetkami


 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 300 g czarnego ryżu

  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego

  • 4 łyżki sosu Tao Tao słodko-pikantnego z chili

  • opakowanie krewetek koktajlowych (250 g)

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 por (biała część)

  • ok. 2 łyżek przyprawy 5 smaków

  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)

  • ok. 100 ml sake

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól (wedle uznania)

  • świeży szczypiorek do posypania



Wykonanie:



Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać pokrojonego w plasterki pora i drobno posiekany imbir; chwilę smażyć. Całość zalać sake i gotować, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodać krewetki, sos sojowy i słodko-pikantny, przyprawę 5 smaków i rozgnieciony pieprz syczuański.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do składników na patelni, zamieszać, podgrzewać przez chwilę, następnie zestawić z ognia. Całość polać olejem sezamowym i dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą. Posypać szczypiorkiem i podawać.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego