>
Menu główne:
Czarcie pierogi
Składniki:
(na ok. 35-
Ciasto:
1 kg ziemniaków
6-
6-
2 jajka
2 łyżki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Farsz:
700 g pieczarek
2 średnie cebule
3 łyżki masła
50 ml bulionu grzybowego
sól, biały pieprz, pieprz cayenne (wedle uznania)
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Ponadto:
olej do głębokiego smażenia
mąka do podsypywania
Wykonanie:
Pieczarki obrać, opłukać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekane pieczarki i bulion grzybowy; smażyć, aż cały sok odparuje. Dodać przyprawy i ewentualnie pietruszkę, wymieszać i wystudzić.
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie; wystudzić i przecisnąć przez praskę bądź zemleć. Dodać obie mąki, jajka, sodę i przyprawy; zagnieść ciasto. Gdyby za bardzo się kleiło, dodać więcej mąki pszennej (ciasto powinno być elastyczne).
Gotowe ciasto dzielić na porcje i rozwałkowywać na placki o grubości ok. 0,5 cm. W czasie wałkowania podsypywać mąką, aby nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać placuszki; nakładać farsz i sklejać.
Pierogi smażyć w głębokim tłuszczu, aż się zrumienią.
Podawać z gulaszem wieprzowym i dowolną surówką.
Porada Blondynki: |