>
Menu główne:
Crumble z jabłkami
Składniki:
(na formę owalną 20x14 cm)
4 średnie jabłka
1/4 szklanki cukru
1 laska cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki masła lub margaryny
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać cukier, soc cytrynowy i cynamon. Postawić na średnim ogniu, gotować -
W międzyczasie przygotować kruszonkę: mąkę, cukier waniliowy i masło utrzeć rękoma, aż powstaną małe grudki.
Do naczynia żaroodpornego lub formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć jabłka (cynamon wyjąć). Wierzch przykryć kruszonką. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Podawać ciepłe.