Crumble z jabłkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Crumble z jabłkami


 

Składniki:
(na formę owalną 20x14 cm)

  • 4 średnie jabłka

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1 laska cynamonu

  • 2 łyżki soku cytrynowego

  • 4 łyżki mąki

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • 2 łyżki masła lub margaryny

Wykonanie:



Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać cukier, soc cytrynowy i cynamon. Postawić na średnim ogniu, gotować - od czasu do czasu mieszając - aż jabłka lekko się rozgotują.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: mąkę, cukier waniliowy i masło utrzeć rękoma, aż powstaną małe grudki.

Do naczynia żaroodpornego lub formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć jabłka (cynamon wyjąć). Wierzch przykryć kruszonką. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Podawać ciepłe.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego