Ciasto naleśnikowe - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przepisy podstawowe > przepisy

Ciasto naleśnikowe



 

Składniki:
(na ok. 8 sztuk)

  • 3 jajka

  • 500 ml mleka

  • 220 g mąki

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • masło lub olej do smażenia


    


Wykonanie:


Do wysokiego naczynia wbić jajka i dokładnie rozmieszać (trzepaczką lub mikserem), wlać mleko i powoli, cały czas mieszając, dodawać mąkę. Dodać sól i łyżkę oleju. Zmiksować lub rozmieszać na gładką masę.  
Odstawić na ok. 30 minut, aż ciasto zgęstnieje.

Teflonową patelnię posmarować olejem (przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego). Ciasto wlewać na mocno rozgrzany tłuszcz przy pomocy łyżki wazowej; obracając patelnię, równomiernie rozprowadzić jak najcieńszą warstwę ciasta.

Smażyć ok. 2 minut z każdej strony. Gotowe układać jeden na drugim i odkładać w ciepłe miejsce pod przykryciem.

W wersji słodkiej do ciasta dodać 2 łyżki cukru, natomiast w wersji słonej dodać łyżeczkę soli i pieprzu.



Amerykańskie naleśniki - pancakes - są mniejsze, grubsze, słodsze i bardzie puszyste  niż tradycyjne naleśniki. Przepis podstawowy jest taki sam, jak na naleśniki na słodko, ale do ciasta - zamiast 2 łyżek cukru - dodaje się 3 łyżki cukru pudru i 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego