Ciasto na pierogi - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przepisy podstawowe > przepisy

Ciasto na pierogi



 

Składniki:
(na ok. 90 sztuk pierogów z placuszków średnicy 8 cm)

Ciasto:

  • 800 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 szklanka ciepłej wody




Wykonanie:


Z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być sprężyste i nie za suche.

Gotowe ciasto dzielić na porcje i cienko rozwałkowywać. W czasie wałkowania podsypywać mąką, aby nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać placuszki; nakładać farsz, brzegi smarować wodą i sklejać, robiąc ozdobną "falbankę".







 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego