Ciasto na mazurki - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przepisy podstawowe > przepisy

Ciasto na mazurki



 

Składniki:

  • 500g ki krupczatki

  • 250 g margaryny lub masła

  • 100 dag cukru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • cukier waniliowy

  • 2 – 3 łyżki gęstej śmietany

  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny

Wykonanie:


Z podanych skłaników szybko wyrobić elastyczne ciasto i włożyć je na pół godziny do lodówki, a potem wykład dno foremki, wokół brzegów zrobić wałeczek i przykle go do ciasta na dnie.

Piec w temperaturze 170 – 180 stopni C 15 – 20 min. Na dobrze wystudzone spody nakładaćżne masy.



Z podanej ilości wychodzą dwa mazurki o wymiarach 25 x 36 xm.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego