Chrupiące rogaliki - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Chrupiące rogaliki

 

Składniki:

(na 48 sztuk)

  • 3 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 50 g świeżych drożdży (lub7 g suszonych)

  • 2 opakowania cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 kostka margaryny

  • 6 łyżek letniego mleka

  • dowolne nadzienie (dżem, konfitura, przecier owocowy, itp.)


Wykonanie:

W mleku rozrobić drożdże. Wszystkie składniki (oprócz dżemu) połączyć i zagnieść ciasto.
Włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Potem podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek, pokroić na 8 trójkątów. Na każdy nakładać dowolne nadzienie. Każdy trójkącik zwinąć w rogala, posmarować białkiem i posypać cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia a następnie piec 15 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 st. C.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego