>
Menu główne:
Chlebek nadziany
Przepis na ten pyszny, sycący chlebek pochodzi stąd.
Składniki:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
150 g utartego żółtego sera
150 g szynki konserwowej
10-
2 łyżki masła
szczypta soli
sól, pieprz (wedle uznania)
Ponadto:
gęsta śmietana (lub twaróg) z posiekanym szczypiorkiem, do podania
Wykonanie:
Z mąki, szczypty soli, drożdży i wody wyrobić elastyczne i jednolite ciasto. Pozostawić, pod przykryciem, do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, szynkę pokroić w paski, pieczarki obrać i pokroić w grubsze plasterki.
Na maśle podsmażyć pieczarki na dużym ogniu, aby odparować wilgoć.
Nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni C.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na pół. Rozwałkować połowę na długość blachy i szerokość około 12 cm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku zrobić wałkiem wgłębienie (wzdłuż) i w nim ułożyć farsz -
Tępą częścią noża zrobić w poprzek wgłębienia, aby powstało sześć prostokątnych bułeczek, z których każdą należy naciąć w poprzek. Wysmarować chlebek osoloną wodą, oprószyć go mąką i włożyć do pieca, a temperaturę obniżyć do 220 stopni C. Piec ok. 20-
Po wyjęciu z piekarnika pokroić go na 6 części i podawać z kleksem śmietany lub twarożku.