Chakalaka - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Chakalaka

Czyli afrykańska sałatka warzywna.

 


Składniki:
(na 4 porcje)

  • 1 średniej wielkości kalafior

  • 3 marchewki

  • 1 duża czerwona cebula

  • 1 zielona lub czerwona papryka

  • 3 zielone lub czerwone papryczki chili

  • 2 łyżki curry

  • kawałek imbiru (ok. 1 cm)

  • 2 ząbki czosnku

  • 400 g białej fasoli w zalewie

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

  • sól, pieprz (wedle uznania)





Wykonanie:

Cebulę, czosnek i imbir obrać i pokroić w kostkę.
Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne a miąższ pokroić w kostkę.
Papryczki chili umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i posiekać drobno.
Marchewki obrać, pokroić w słupki.
Kalafiora zalać zimną wodą z solą. Po 15 minutach wypłukać i podzielić na różyczki.

Na dużej patelni lub w wolu rogrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek, dodać imbir i chili, poddusić chwilę.
Następnie dodać paprykę, marchewki i kalafiora. Doprawić curry, solą i pieprzem, wlać ok. 150 ml wody i dusić, aż kalafior będzie na wpół miękki.
Fasolę odsączyć z zalewy, dodać do pozostałych warzyw. Podgrzewać chwilę.

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Sałatka doskonale pasuje do grillowanych mięs. Można ją również serwować z chlebem,  plackami chlebowymi chapatis, polentą bądź ryżem, jako samodzielne danie.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego