>
Menu główne:
Casarecce z pieczarkami i cukinią
Składniki:
300 g makaronu casarecce
200 g pieczarek
1 cukinia
150 g bazyliowego pesto
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz (wedle uznania)
parmezan (do podania)
Wykonanie:
Umyte i osuszone pieczarki i cukinie pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć obrane ząbki czosnku. Gdy się zarumieni, wyjąć go z oleju, dodać przygotowane pieczarki i cukinie, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok. 10 minut, często mieszając.
Makaron ugotować al dente, odcedzić (zostawić 1 łyżkę wody z gotowania makaronu), dodać do reszty składników, wymieszać, odstawić z ognia.
Do pesto dodać wodę z gotowania makaronu i wymieszać, połączyć z pozostałymi składnikami. Od razu podawać.