Casarecce z boczkiem i groszkiem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Casarecce z boczkiem i groszkiem


 

Składniki:

(na 2-3 porcje)

  • 300 g makaronu casarecce

  • 200 g gotowanego boczku

  • 1 cebula

  • 150 g mrożonego groszku

  • 50 ml śmietany kremówki 18 %

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz (wedle uznania)

  • parmezan (do podania)

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na chrupko pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok. 10 minut, często mieszając. Na końcu dodać groszek i smażyć, aż zmięknie a nadmiar soku odparuje; dodać kremówkę i dokładnie wymieszać.

Makaron ugotować al dente, odcedzić, dodać do reszty składników, wymieszać, zestawić z ognia. Od razu podawać.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego