Carbonara - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Spaghetti alla carbonara

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 6 plastrów boczku

  • 3 jajka

  • 250 g makaronu spaghetti

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżki czarnego pieprzu

  • pół szklanki śmietany kremówki


Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni na złoto-brązowy kolor.

Jajka roztrzepać z pieprzem, solą, śmietaną i parmezanem.

Makaron ugotować al dente. Patelnię z usmażonym boczkiem postawić na bardzo małym ogniu, dodać odcedzony makaron, polać przygotowanym sosem i dobrze wymieszać. Należy uważać, żeby sos się zbytnio nie ściął, bo wyjdzie nam jajecznica! Gotowe danie naożyć na talerze i wedle upodobań posypać parmezanem.

Do carbonary powinno się stosować włoski boczek - pancetta. Jednak ze względu na słabą dostępność, można użyć zwykłego boczku gotowanego. Carbonara idealnie komponuje się także z makaronem typu penne.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego