Calzone - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Calzone

Oryginalny przepis pochodzi stąd.

 

Składniki:

(na 4 sztuki)

Na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej chlebowej

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 250 ml ciepłego mleka


Na nadzienie:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 cebule, drobno pokrojone

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 250 g pieczarek, pokrojonych w kostkę

  • 200 g czarnych oliwek, pokrojonych na plasterki

  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę

  • pół żółtej papryki, pokrojonej w kostkę

  • 200 g tartej mozzarelli

  • 2 - 4 łyżki oregano

  • 2 łyżki bazylii

  • sól i pieprz (wedle uznania)


Ponadto:

  • roztrzepane jajko do posmarowania

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć do miękkości. Dodać grzyby, smażyć kolejne kilka minut po czym dodać paprykę i jeszcze chwilę smażyć (farsz powinien trochę odparować). Ściągnąć patelnię z palnika, dodać oliwki, doprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem. Odstawić.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut, aż do mocnego zrumienienia; podawać ciepłe.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego