>
Menu główne:
Calzone
Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Składniki:
450 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml ciepłego mleka
Na nadzienie:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule, drobno pokrojone
2 ząbki czosnku, posiekane
250 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
200 g czarnych oliwek, pokrojonych na plasterki
pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
pół żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
200 g tartej mozzarelli
2 -
2 łyżki bazylii
sól i pieprz (wedle uznania)
Ponadto:
roztrzepane jajko do posmarowania
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć do miękkości. Dodać grzyby, smażyć kolejne kilka minut po czym dodać paprykę i jeszcze chwilę smażyć (farsz powinien trochę odparować). Ściągnąć patelnię z palnika, dodać oliwki, doprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem. Odstawić.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut, aż do mocnego zrumienienia; podawać ciepłe.