Cake pops - reniferki - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Cake pops - reniferki

Pomysł na świąteczne słodkości ;) Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

 

Składniki:
(na ok. 20 sztuk)

Ciasto:

  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.)

  • 120 g serka mascarpone

  • 80 g nutelli lub masła orzechowego


Dekoracja:

  • ok. 200 g mlecznej czekolady

  • czerwone groszki (m&m's, skittles lub inne)

  • kruche paluszkowe precelki

  • cukrowe kuleczki na oczka

Wykonanie:


Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.
Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.
Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.
Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.
Po tym czasie wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar.

Od razu, delikatnie, zamocować poroże, noski i oczka.

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego