Bułki hamburgerowe - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Bułki hamburgerowe

Przepis pochodzi stąd.

 

Składniki:
(na ok. 8-10 sztuk)

  • 3/4 szklanki ciepłej wody

  • 1/3 szklanki mleka w proszku

  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego

  • 1,5 łyżki cukru

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych

  • 1 jajko

  • 2,5 szklanki mąki pszennej


Ponadto:

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka mleka

  • sezam do posypania




Wykonanie:


Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki (ja dałam w sumie 2 i 1/4 szklanki). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie uformować 8
-10 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.

Piec w temperaturze 200
stopni C przez 12 - 15 minut.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego