>
Menu główne:
Bułki hamburgerowe
Przepis pochodzi stąd.
Składniki:
(na ok. 8-
3/4 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
Ponadto:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam do posypania
Wykonanie:
Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto -
Po tym czasie uformować 8
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 12 -