Bułeczki pszenno-żytnie - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Bułeczki pszenno-żytnie


 

Składniki:
(na ok. 8 sztuk)

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 g mąki żytniej

  • 150 ml wody

  • 100 ml mleka + mleko do posmarowania bułeczek

  • 60 g słonecznika + 30 g do posypania

  • 7 g suchych drożdży

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 10 ml oliwy z oliwek





Wykonanie:


Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
W międzyczasie raz "przebić" je palcami podczas wyrastania.

Z ciasta formować okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Po tym czasie bułki posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem, delikatnie dociskając go do bułeczek.

Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego