Bułeczki drożdżowe z pieczarkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Bułeczki drożdżowe z pieczarkami

Te proste w wykonaniu bułeczki można podać same, ale doskonale pasują do czerwonego barszczu. Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

 

Składniki:
(na ok. 10-12 sztuk)

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej

  • 7 g suchych drożdży

  • pół szklanki mleka

  • 40 g masła lub margaryny

  • pół łyżeczki cukru

  • szczypta soli


Na nadzienie:

  • 500 g pieczarek

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 100 g utartego żółtego sera

  • 2 łyżki masła

  • vegeta, pieprz (wedle uznania)


Ponadto:

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka

Wykonanie:


Do mąki dodać drożdże i sól. Wymieszać.

Masło roztopić i przestudzić. Podgrzać mleko (musi być letnie), dodać cukier i wymieszać.
Do suchej mieszanki dodać mleko i ostudzone masło.
Wyrobić dobrze ale lekko, nie zagniatać ciasta zbyt długo - ma być pulchne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Przygotować farsz: Obrać i oczyścić pieczarki; pokroić w plasterki.
Obraną cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, potem dodać pieczarki. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 15 minut; następnie dobrze odparować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyrobić ponownie. Rozwałkować na placek, pociąć w prostokąty, na jednym końcu naciąć tak, żeby powstały paski.
Nakładać farsz  pieczarkowy, potem starty ser; przykryć najpierw bokiem nie naciętym, potem naciętym. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni C przez ok 10 - 15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Podawać gorące.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego