>
Menu główne:
Bułeczki drożdżowe z pieczarkami
Te proste w wykonaniu bułeczki można podać same, ale doskonale pasują do czerwonego barszczu. Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
(na ok. 10-
250 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
pół szklanki mleka
40 g masła lub margaryny
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
Na nadzienie:
500 g pieczarek
2 średniej wielkości cebule
100 g utartego żółtego sera
2 łyżki masła
vegeta, pieprz (wedle uznania)
Ponadto:
1 jajko
1 łyżka mleka
Wykonanie:
Do mąki dodać drożdże i sól. Wymieszać.
Masło roztopić i przestudzić. Podgrzać mleko (musi być letnie), dodać cukier i wymieszać.
Do suchej mieszanki dodać mleko i ostudzone masło.
Wyrobić dobrze ale lekko, nie zagniatać ciasta zbyt długo -
Przygotować farsz: Obrać i oczyścić pieczarki; pokroić w plasterki.
Obraną cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, potem dodać pieczarki. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 15 minut; następnie dobrze odparować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyrobić ponownie. Rozwałkować na placek, pociąć w prostokąty, na jednym końcu naciąć tak, żeby powstały paski.
Nakładać farsz pieczarkowy, potem starty ser; przykryć najpierw bokiem nie naciętym, potem naciętym. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 -