>
Menu główne:
Bucatini z sardynkami i koprem włoskim
Składniki:
350 g makaronu bucatini
300 g świeżych, sprawionych sardynek
100 g posiekanych gałązek kopru włoskiego
2 garście rodzynków
2 garście orzeszków piniowych
1 duża cebula
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki oleju słonecznikowego
mąka do panierowania sardynek
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać obraną i posiekaną cebulę. Smażyć chwilę, aż stanie się szklista. Następnie dodać rodzynki i orzeszki piniowe. Smażyć, aż orzeszki będą miękkie.
Na patelni rozgrzać olej. Sardynki obtaczać w mące i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku, przełożyć do reszty składników i lekko je rozgnieść.
Koper ugotować w dużej ilości osolonej wody, odsączyć i dodać do składników w garnku; doprawić solą i pieprzem. Następnie w wodzie z gotowania kopru ugotować makaron; odcedzić. Dodać do garnka. Dokładnie wymieszać i od razu podawać.