Bucatini z sardynkami i koprem włoskim - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Bucatini z sardynkami i koprem włoskim

 

Składniki:

(na 3-4 porcje)

  • 350 g makaronu bucatini

  • 300 g świeżych, sprawionych sardynek

  • 100 g posiekanych gałązek kopru włoskiego

  • 2 garście rodzynków

  • 2 garście orzeszków piniowych

  • 1 duża cebula

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

  • mąka do panierowania sardynek

  • sól, pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać obraną i posiekaną cebulę. Smażyć chwilę, aż stanie się szklista. Następnie dodać rodzynki i orzeszki piniowe. Smażyć, aż orzeszki będą miękkie.

Na patelni rozgrzać olej. Sardynki obtaczać w mące i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku,  przełożyć do reszty składników i lekko je rozgnieść.

Koper ugotować w dużej ilości osolonej wody, odsączyć i dodać do składników w garnku; doprawić solą i pieprzem. Następnie w wodzie z gotowania kopru ugotować makaron; odcedzić. Dodać do garnka. Dokładnie wymieszać i od razu podawać.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego