>
Menu główne:
Brokułowo-
Składniki:
250 g świeżego szpinaku
250 g brokułów
2 średnie ziemniaki
1 cebula
400 ml bulionu warzywno-
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
150 ml śmietany kremówki 30 %
sól, pieprz biały, pieprz cayenne (wedle uznania)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i wraz z obraną cebulą pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Brokuła umyć, podzielić na różyczki. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać.
W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek, dodać ziemniaki i brokuła; chwilę smażyć. Następnie dodać szpinak. Dusić ok. 2 minut. Całość zalać bulionem, doprawić białym pieprzem i solą, gotować do miękkości. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera, dodać śmietanę i doprawić pieprzem cayenne, ponownie podgrzać.
Podawać z grzankami z bułki pszennej, zrumienionymi na odrobinie oleju.