Brokułowo-szpinakowa zupa krem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Brokułowo-szpinakowa zupa krem

 

Składniki:

(na 4 porcje)


  • 250 g świeżego szpinaku

  • 250 g brokułów

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1 cebula

  • 400 ml bulionu warzywno-drobiowego

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 150 ml śmietany kremówki 30 %

  • sól, pieprz biały, pieprz cayenne (wedle uznania)

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i wraz z obraną cebulą pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Brokuła umyć, podzielić na różyczki. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać.

W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek, dodać ziemniaki i brokuła; chwilę smażyć. Następnie dodać szpinak. Dusić ok. 2 minut. Całość zalać bulionem, doprawić białym pieprzem i solą, gotować do miękkości. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera, dodać śmietanę i doprawić pieprzem cayenne, ponownie podgrzać.

Podawać z grzankami z bułki pszennej, zrumienionymi na odrobinie oleju.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego