>
Menu główne:
Brioche
Pachnąca, maślana bułeczka, idealna na śniadanie. Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
100 ml ciepłego mleka
375 g mąki tortowej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka soli morskiej
3 całe jajka + 1 jajko roztrzepane
175 g bardzo miękkiego masła
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia (w przypadku drożdży suszonych nie trzeba robić rozczynu).
Zmieszać mąkę z cukrem pudrem i solą, dodać drożdże z mlekiem, zacząć miksować. Wbić 3 jajka i miksować mieszadłem przez 5 minut (lub wyrabiać ręką -
Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem plastikowej miski i wstawić do lodówki na całą noc.
Dwie formy keksówki o wymiarach ok. 24 x 10 cm wysmarować olejem. Ciasto pokroić nożem na 32 równe części, uformować kuleczki i wkładać je do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut na złoty kolor (mniej więcej w połowie pieczenia, gdyby wierzch był już odpowiednio mocno zrumieniony, położyć na nim kawałek folii aluminiowej i piec dalej). Studzić przez 10 minut w foremce, później wyjąć na metalową kratkę.
Doskonale smakuje z konfiturą, dżemem lub masłem.