Brioche - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Brioche

Pachnąca, maślana bułeczka, idealna na śniadanie. Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

 

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych

  • 100 ml ciepłego mleka

  • 375 g mąki tortowej

  • 50 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 3 całe jajka + 1 jajko roztrzepane

  • 175 g bardzo miękkiego masła







Wykonanie:

Drożdże pokruszyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia (w przypadku drożdży suszonych nie trzeba robić rozczynu).
Zmieszać mąkę z cukrem pudrem i solą, dodać drożdże z mlekiem, zacząć miksować. Wbić 3 jajka i miksować mieszadłem przez 5 minut (lub wyrabiać ręką - 8 minut). Dodać miękkie masło i miksować kolejne 5 minut (ręką - 10 minut).
Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem plastikowej miski i wstawić do lodówki na całą noc.

Dwie formy keksówki o wymiarach ok. 24 x 10 cm wysmarować olejem. Ciasto pokroić nożem na 32 równe części, uformować kuleczki i wkładać je do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut na złoty kolor (mniej więcej w połowie pieczenia, gdyby wierzch był już odpowiednio mocno zrumieniony, położyć na nim kawałek folii aluminiowej i piec dalej). Studzić przez 10 minut w foremce, później wyjąć na metalową kratkę.


Doskonale smakuje z konfiturą, dżemem lub masłem.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego