Bitki wołowe w sosie własnym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Bitki wołowe w sosie własnym

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 2 kotlety z ligawy wołowej

  • 40 g mąki pszennej lub kukurydzianej

  • 2 łyżki oleju

  • sól, pieprz czarny, vegeta (wedle uznania)

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • posiekany koperek (świeży lub mrożony i suszony - wedle uznania)

Wykonanie:

Kotlety cienko rozbić i obsypać przyprawami. Panierować w mące (mocno dociskając) i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor; podlać wodą,  dodać ziele angielskie, oba kotlety posypać suszonym koperkiem i dusić do miękkości, ok. 1,5 h.
W razie potrzeby podlewać wodą w trakcie duszenia (powinien powstać gęsty sos).

Przed podaniem posypać świeżym lub mrożonym koperkiem. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub gotowaną kaszą gryczaną i dowolną surówką.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego