>
Menu główne:
Bitki wołowe w sosie własnym
Składniki:
2 kotlety z ligawy wołowej
40 g mąki pszennej lub kukurydzianej
2 łyżki oleju
sól, pieprz czarny, vegeta (wedle uznania)
3 ziarenka ziela angielskiego
posiekany koperek (świeży lub mrożony i suszony -
Wykonanie:
Kotlety cienko rozbić i obsypać przyprawami. Panierować w mące (mocno dociskając) i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor; podlać wodą, dodać ziele angielskie, oba kotlety posypać suszonym koperkiem i dusić do miękkości, ok. 1,5 h.
W razie potrzeby podlewać wodą w trakcie duszenia (powinien powstać gęsty sos).
Przed podaniem posypać świeżym lub mrożonym koperkiem. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub gotowaną kaszą gryczaną i dowolną surówką.