>
Menu główne:
Biszkopt z masą krówkową i bitą śmietaną
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 26 cm)
Biszkopt:
7 białek
250 g cukru
250 g mąki
0,5 szklanki tłuszczu (olej o neutralnym zapachu lub roztopione masło/ margaryna)
0,5 szklanki mleka
mały proszek do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego
Bita śmietana:
375 ml śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki brandy
tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
2 łyżki brązowego cukru (najlepiej miękkiego)
2 łyżki brandy
2 – 3 łyżki słodkiej śmietany
Ponadto:
masa krówkowa o smaku orzechowym
orzechy laskowe
Wykonanie:
Biszkopt:
Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier, następnie dodać tłuszcz (wlewając małymi porcjami, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i aromat. Wymieszać delikatnie ale dokładnie. Piec ok. 30 – 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 – 180 stopni C. Studzić na kratce.
Bita śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno wraz z brandy i cukrem.
Biszkopt przekroić na 3 części. Spód posmarować masą krówkową. Przykryć drugim blatem, wierzch posmarować bitą śmietaną. Przykryć ostatnim blatem. Na wierzchu ułożyć orzechy.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Stopniowo dodać cukier, brandy i śmietanę. Mieszać, aż cały cukier się rozpuści. Ciepłą polewą polać ciasto.
Gdy polewa będzie chłodna, ciasto wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.