Bigos - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Bigos

Czasochłonne danie dla miłośników kapusty :)


 

Składniki:


  • 1 kg kiszonej kapusty z marchewką

  • ok. 600 g słodkiej kapusty

  • ok. 100 g suszonych grzybów

  • ok. 200 g suszonych śliwek

  • 250 g wieprzowiny

  • 250 g wołowiny

  • 150 g wiejskiej kiełbasy

  • 100 g wędzonego boczku

  • 2 cebule

  • 1 - 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina

  • 2 łyżki oleju

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 3  ziarenka jałowca

  • sól, pieprz, czosnek granulowany (wedle uznania)

Wykonanie:


Grzyby suszone zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły; wystudzić i pokroić. Wywar zostawić.

Kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna) przepłukać 2-3 razy, odcedzić na sicie i drobno pokroić. Świeżą kapustę pokroić w paski, zalać wodą i gotować na małym ogniu bez przykrycia.

Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, usmażyć na mocno rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor i dodać do gotującej się kapusty. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni ze smażenia mięsa. Dodać do kapusty wraz z tłuszczem ze smażenia. Śliwki i grzyby pokroić w paski i dodać do reszty składników; wlać wywar grzybowy i wino, dodać wszystkie przyprawy.
Całość gotować na wolnym ogniu ok. 4-5 godzin, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia i zostawić do kolejnego dnia (gotując bigos zimą, można go na noc wystawić na dwór, aby trochę przemarzł - będzie jeszcze smaczniejszy).

Przez kolejne dwa dni bigos znów podgrzewać ( przez ok. 2 godziny dziennie). Pod koniec gotowania w razie potrzeby jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego