>
Menu główne:
Barszcz biały
Z chlebem lub... w chlebie :)
Składniki:
400 ml bulionu warzywnego
100 ml barszczu białego w płynie lub 1 torebka barszczu w proszku (np. Knorr, Winiary)
300 g dobrej cienkiej kiełbasy (białej lub wędzonej)
1/2 szklanki śmietany 18 %
2 jajka
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz czarny majeranek (wedle uznania)
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo (ok. 10 minut) i wystudzić.
Bulion wlać do garnka, dodać kiełbasę, obrany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 15 minut.
Z wywaru wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki (można podsmażyć na 1 łyżce oleju). Do wywaru dodać barszcz z butelki lub barszcz w proszku rozmieszany uprzednio z odrobiną wody (tak, aby nie było żadnych grudek). Gotować kolejne 15 minut. Doprawić majerankiem, dodać kiełbasę. Śmietanę wymieszać z odrobiną zupy i wlać do garnka. W razie potrzeby zupę doprawić solą i pieprzem.
Jajka pokroić w ćwiartki i włożyć do zupy.
Podawać z chrzanem i chlebem.
W drugiej wersji należy upiec lub wykorzystać gotowy chlebek (śr. ok 18 cm), w który po uprzednim wydrążeniu, wlewa się gorącą zupę. Podawać przykryte uciętym "wieczkiem" od chleba.