Barszcz biały - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Barszcz biały

Z chlebem lub... w chlebie :)

 

Składniki:

(na 3 porcje)

  • 400 ml bulionu warzywnego

  • 100 ml barszczu białego w płynie lub 1 torebka barszczu w proszku (np. Knorr, Winiary)

  • 300 g dobrej cienkiej kiełbasy (białej lub wędzonej)

  • 1/2 szklanki śmietany 18 %

  • 2 jajka

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz czarny majeranek (wedle uznania)



Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo (ok. 10 minut)  i wystudzić.

Bulion wlać do garnka, dodać kiełbasę, obrany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 15 minut.
Z wywaru wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki (można podsmażyć na 1 łyżce oleju). Do wywaru dodać barszcz z butelki lub barszcz w proszku rozmieszany uprzednio z odrobiną wody (tak, aby nie było żadnych grudek). Gotować kolejne 15 minut. Doprawić majerankiem, dodać kiełbasę. Śmietanę wymieszać z odrobiną zupy i wlać do garnka. W razie potrzeby zupę doprawić solą i pieprzem.

Jajka pokroić w ćwiartki i włożyć do zupy.

Podawać z chrzanem i chlebem.
W drugiej wersji należy upiec lub wykorzystać gotowy chlebek (śr. ok 18 cm), w który po uprzednim wydrążeniu, wlewa się gorącą zupę. Podawać przykryte uciętym "wieczkiem" od chleba.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego