>
Menu główne:
Babeczki tiramisu
Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Składniki:
(na ok. 15 sztuk)
110 g masła o temp. pokojowej
110 g jasnego brązowego cukru
110 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
2,5 łyżeczki espresso (lub kawy
rozpuszczalnej) w proszku
2 jajka
1 łyżka likieru Amaretto
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, sodę, kakao -
Masło utrzeć na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.
Do masy maślanej dodać suche składniki oraz likier, wymieszać szpatułką.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 -
Krem śmietankowy:
Cukier puder przesiać.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.
Babeczki ozdobić kremem śmietankowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o szerokości 1 cm. Oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.