Babeczki tiramisu - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Babeczki tiramisu

Oryginalny przepis pochodzi stąd.

 

Składniki:
(na ok. 15 sztuk)

  • 110 g masła o temp. pokojowej

  • 110 g jasnego brązowego cukru

  • 110 g mąki pszennej

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżka kakao

  • 2,5 łyżeczki espresso (lub kawy

  • rozpuszczalnej) w proszku

  • 2 jajka

  • 1 łyżka likieru Amaretto


Krem śmietankowy:

  • 300 ml śmietany kremówki

  • 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią

  • 3 łyżki kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, sodę, kakao - przesiać, odłożyć na później.
Masło utrzeć na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.
Do masy maślanej dodać suche składniki oraz likier, wymieszać szpatułką.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem śmietankowy:

Cukier puder przesiać.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.
Babeczki ozdobić kremem śmietankowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o szerokości 1 cm. Oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego