Babeczki drożdżowe z morelami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Babeczki drożdżowe z morelami


 

Składniki:
(na ok. 15 sztuk)


  • 500 g mąki

  • 3 żółtka

  • 1 całe jajko

  • 100 g margaryny

  • 3/4 szkl. cukru

  • 60 - 70 g drożdży

  • 3/4 szkl. mleka

  • aromat śmietankowy

  • cukier waniliowy

  • suszone morele (ok. 100 g)

Wykonanie:

Morele namoczyć w wodzie. Drożdże rozmieszać w letnim mleku, wlać do zrobionego w mące dołka, posypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić żeby zaczęły rosnąć.
Żółtka i jajko wymieszać z cukrem, cukrem waniliowy i aromatem. Rozpuścić margarynę (nie powinna się zagotować), kiedy drożdże podrosną wlać masę jajeczną, wymieszać łyżką, wlać margarynę i wyrobić dokładnie ciasto. Na koniec dodać odcedzone i pokrojone, oprószone mąką morele. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy dwukrotnie zwiększy objętość, wkładać do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.  

Piec ok. 15 min. w temp. 180 stopni C. Studzić na kratce. Po ostudzeniu można polukrować.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego