>
Menu główne:
Babeczki drożdżowe z morelami
Składniki:
(na ok. 15 sztuk)
500 g mąki
3 żółtka
1 całe jajko
100 g margaryny
3/4 szkl. cukru
60 -
3/4 szkl. mleka
aromat śmietankowy
cukier waniliowy
suszone morele (ok. 100 g)
Wykonanie:
Morele namoczyć w wodzie. Drożdże rozmieszać w letnim mleku, wlać do zrobionego w mące dołka, posypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić żeby zaczęły rosnąć.
Żółtka i jajko wymieszać z cukrem, cukrem waniliowy i aromatem. Rozpuścić margarynę (nie powinna się zagotować), kiedy drożdże podrosną wlać masę jajeczną, wymieszać łyżką, wlać margarynę i wyrobić dokładnie ciasto. Na koniec dodać odcedzone i pokrojone, oprószone mąką morele. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy dwukrotnie zwiększy objętość, wkładać do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Piec ok. 15 min. w temp. 180 stopni C. Studzić na kratce. Po ostudzeniu można polukrować.