>
Menu główne:
Zupa krem z cukinii
Składniki:
800 g małej cukinii
4 ziemniaki
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
500 ml bulionu warzywno-
pół łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz czarny (wedle uznania)
Wykonanie:
Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku.
Ziemniaki i cukinię obrać (na jednej cukinii zostawić skórkę) i pokroić w kostkę. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać ziemniaki, chwilę smażyć, następnie dodać cukinię. Smażyć ok. 5 minut, ciągle mieszając.
Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Doprawić solą, czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne; zestawić z ognia i zmiksować blenderem. Ponownie podgrzać.
Podawać np. z grzankami z żółtym serem.