>
Menu główne:
Wątróbka wieprzowa po wenecku
Składniki:
400 g wątróbki wieprzowej
4-
3 łyżki oleju
2 łyżki musztardy dijon
pół łyżeczki octu balsamicznego
sól, świeżo zmielony pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Wątróbkę dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki -
Smażyć krótko, na mocno rozgrzanym oleju, aż się zrumieni z obu stron; przełożyć do rondelka. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i przełożyć do rondelka z wątróbką. Całość dusić jeszcze ok. 20 minut.
Tuż przed podaniem doprawić solą, pieprzem, musztardą i octem balsamicznym.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i np. zieloną sałatą ze śmietaną.