>
Menu główne:
Szwedki
Przepis pochodzi z książki "Przysmaki drożdżowe we współczesnej kuchni".
Składniki:
(na ok. 8-
400 g mąki pszennej typ 750
100 g mąki żytniej typ 720
300 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdzy
1 jajko
70 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
mleko do posmarowania bułek
ziarna sezamu do posypania
Wykonanie:
Do naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier, 100 ml mleka i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30-
Pozostałą mąkę przesiać, dodać resztę mleka, sól, jajko, roztopione i wystudzone masła oraz rozczyn; wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Następnie bułeczki posmarować mlekiem i posypać ziarnami.
Piec ok. 10-