Szwedki - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Szwedki

Przepis pochodzi z książki "Przysmaki drożdżowe we współczesnej kuchni".

 

Składniki:
(na ok. 8-10 sztuk)

  • 400 g mąki pszennej typ 750

  • 100 g mąki żytniej typ 720

  • 300 ml ciepłego mleka

  • 20 g świeżych drożdzy

  • 1 jajko

  • 70 g masła

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • mleko do posmarowania bułek

  • ziarna sezamu do posypania




Wykonanie:


Do naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier, 100 ml mleka i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut

Pozostałą mąkę przesiać, dodać resztę mleka, sól, jajko, roztopione i wystudzone masła oraz rozczyn; wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Następnie bułeczki posmarować mlekiem i posypać ziarnami.
Piec ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego