>
Menu główne:
Strudel maślano-
Pyszny, delikatnie maślany. Niezastąpiony na wigilijnym stole... :)
Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki
szczypta soli
50 g masła
5 łyżek wody o temp. pokojowej
Nadzienie:
ok. 450 g gotowej masy makowej
Wykonanie:
Przesiać 200 g mąki na stolnicę, na środku zrobić dołek i wlać do niego roztopione masło i wodę, dodać sól. Najpierw zmieszać ciasto na środku usypanej mąki – aż uzyska konsystencję kaszki. Następnie dodawać mąkę z brzegów. Całość wyrobić na gładkie, twarde ciasto. Uformować kulę, posmarować roztopionym masłem i zawinąć w folię aluminiową. Aby ciasto na strudel stało się bardziej elastyczne i by można je było potem bardzo cienko rozwałkować – włożyć je do ciepłego, suchego garnka. Garnek przykryć pokrywką i odstawić na 30 min.
Ciasto rozwałkować na ściereczce posypanej mąką. Następnie palcami rozciągnąć ciasto do rozmiarów ok. 50 x 50 cm, posmarować roztopionym masłem i wyłożyć nadzienie makowe. Z dłuższej strony zostawić wolne 3 cm. Nie posmarowane końce zagiąć do środka. Strudel zwinąć od krótszego boku. Oba końce dobrze zacisnąć, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posmarować masłem. Piec ok. w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni C.