>
Menu główne:
Rolmopsy z pieprzem indyjskim
Składniki:
8 śledzi solonych w płatach (matiasów)
2 cebule
2 grzyby suszone
8 pasków papryki marynowanej (czerwonej lub żółtej)
8 pasków ogórka konserwowego
4 łyżki ostrej musztardy (np. dijon)
Zalewa:
200 ml zimnej wody
1/2 szklanki białego octu winnego
1/2 szklanki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowo -
50 ml wywaru z gotowania suszonych grzybów
1/2 łyżki cukru
4 łyżki grubomielonego pieprzu indyjskiego
Wykonanie:
Śledzie opłukać i osuszyć.
Cebule obrać, pokroić w półplasterki.
Suszone grzyby gotować ok. 30 minut. Odcedzić, wywar pozostawić do wystygnięcia. Grzyby pokroić w paski.
Każdego płata śledziowego posmarować cienko musztardą, ułożyć na wierzchu pasek grzyba oraz po kawałku ogórka, papryki i cebuli; zwinąć jak roladkę i spiąć wykałaczką.
W słoiku układać na przemian cebulę i rolmopsy -
Z podanych składników przygotować zalewę i wlać do śledzi -
Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na 2-
Podawać z pieczywem. Przed podaniem można jeszcze posypać pieprzem indyjskim.