>
Menu główne:
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
250 g czerwonej soczewicy, przepłukanej
kawałek zielonej części pora (ok. 6 cm)
1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
1 ząbek czosnku
drobno posiekany kawałek imbiru (ok. 0,5 cm)
2 łyżki masła
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90 g)
500 ml bulionu warzywno-
4 łyżki śmietany kremówki 18 % (opcjonalnie)
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz cayenne (wedle uznania)
Wykonanie:
Na maśle podsmażyć pokrojonego w plasterki pora oraz marchewkę, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i imbir, smażyć jeszcze ok. 8 minut. Dodać przepłukaną soczewicę; smażyć ok. 5 minut, ciągle mieszając.
Warzywa zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie, gotować do miękkości. Zupę doprawić solą oraz pieprzem cayenne; zestawić z ognia i dodać śmietanę*. Ponownie podgrzać.
* Wersja bez śmietany jest równie smaczna. Śmietanę można zastąpić, już na talerzu, kleksem jogurtu naturalnego.