Pikantna zupa z czerwonej soczewicy - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy



 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 250 g czerwonej soczewicy, przepłukanej

  • kawałek zielonej części pora (ok. 6 cm)

  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki

  • 1 ząbek czosnku

  • drobno posiekany kawałek imbiru (ok. 0,5 cm)

  • 2 łyżki masła

  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90 g)

  • 500 ml bulionu warzywno-drobiowego

  • 4 łyżki śmietany kremówki 18 % (opcjonalnie)

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól, pieprz cayenne (wedle uznania)



Wykonanie:

Na maśle podsmażyć pokrojonego w plasterki pora oraz marchewkę, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i imbir, smażyć jeszcze ok. 8 minut. Dodać przepłukaną soczewicę; smażyć ok. 5 minut, ciągle mieszając.
Warzywa zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie, gotować do miękkości. Zupę doprawić solą oraz pieprzem cayenne; zestawić z ognia i dodać śmietanę*. Ponownie podgrzać.


* Wersja bez śmietany jest równie smaczna. Śmietanę można zastąpić, już na talerzu, kleksem jogurtu naturalnego.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego