Pesto alla genovese - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Pesto alla genovese

Ten aromatyczny, prosty w przygotowaniu sos jest świetnym dodatkiem do różnorakich makaronów.

 

Składniki:


  • 1 pęczek bazylii

  • 2 łyżki orzeszków piniowych

  • 2 ząbki czosnku

  • 40 g utartego parmezanu

  • ok. 100 ml oliwy z oliwek extra vergine

  • sól, pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

Orzeszki uprażyć lekko na patelni bez dodatku tłuczczu, wystudzić.
Czosnek obrać, bazylię opłukać.

W blenderze zmiksować czosnek wraz z bazylią i orzeszkami, cienkim strumieniem wlewać oliwę, cały czas miksując. Na koniec dodać parmezan, doprawić solą i pieprzem.

Gotowy sos można przechowywać w lodówce kilka dni. Można go również zamrozić.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego