>
Menu główne:
Parmigiana
Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
1 puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
1 kulka mozzarelli (ok. 200 g)
10 łyżek parmezanu
kostka smakowa z oliwą z oliwek i ziołami
5 łyżek oliwy z oliwek
bazylia, oregano, sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Do rondla wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, włożyć przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną cebulę; zeszklić. Dodać pomidory, bazylię, oregano, pieprz i kostkę z oliwą i ziołami. Gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Bakłażana pokroić w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm. Posolić.
Odstawić na ok. 30 minut, aż puści sok. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Piec plastry bakłażana, aż się zrumienią.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Na dnie ceramicznej formy do zapiekania rozsmarować warstwę sosu, na niej ułożyć część bakłażanów, znowu posmarować sosem i ułożyć plastry mozzarelli. I tak dalej, aż nie będzie już ani bakłażanów, ani mozzarelli. Ostatnią warstwą ma być sos. Całość posypać parmezanem.
Zapiekać ok. 15 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Podawać ze świeżą bagietką.