>
Menu główne:
Mini kotleciki z warzywami
Składniki:
400 g mielonej wieprzowiny
4-
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
6-
6 suszonych pomidorów
3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 marchewki
1 szklanka drobnej brukselki
1 czerwona papryka
garść świeżych listków tymianku
garść świeżych listków szałwii
2 łyżki sosu sojowego lub sojowo-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonego majeranku
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mleka
3 łyżki oleju
vegeta, pieprz, ostra mielona papryka (wedle uznania)
Wykonanie:
1 cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, pieczarki oczyścić i drobno posiekać; dodać do mięsa. Doprawić pieprzem, vegetą, pietruszką i majerankiem. Dodać sos sojowy, tartą bułkę i mleko. Masę dobrze wyrobić. Formować niewielkie kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotobrązowego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym i odstawić w ciepłe miejsce.
Pozostałe warzywa obrać i opłukać (poza kukurydzą konserwową, ziemniakami i pomidorami). Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, miąższ pokroić w kostkę; marchewkę pokroić w plastry a cebulę na ósemki. Podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa. Na końcu dodać ziemniaki, kukurydzę i pokrojone w paski pomidory. Doprawić vegetą, pieprzem i papryką. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć usmażone kotleciki, a na nich zioła: tymianek, szałwię i rozmaryn. Całość zalać bulionem.
Zapiekać ok. 25 minut pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Podawać z zieloną sałatą bądź mizerią ze świeżych ogórków.