>
Menu główne:
Kotleciki rybne z puree ziemniaczanym
Składniki:
4 filety rybne (np. morszczuk, dorsz, mintaj)
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka mleka
1 jajko
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżeczka przyprawy do ryb
sól, pieprz cytrynowy (wedle uznania)
bułka tarta do panierowania kotletów
3 łyżki oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Rybę opłukać, zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać przy pomocy przystawki do miksera.
Pietruszkę opłukać, posiekać i dodać do ryby wraz z bułką tartą, otrębami, jajkiem i mlekiem oraz przyprawami; dokładnie wyrobić. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 5 minut z każdej strony.
Puree przygotować według przepisu zamieszczonego tutaj.
Podawać z surówką z kapusty kiszonej.