>
Menu główne:
Kasza zapiekana z grzybami
Składniki:
(na 4 porcje)
1 szklanka kaszy gryczanej
500 g mieszanych grzybów (pieczarki, świeże i suszone grzyby leśne)
1 duża cebula
1 szklanka kremówki 12%
1 jajko
sól, pieprz
masło (wedle uznania)
Wykonanie:
W rondlu zagotować 2 szklanki wody, wsypać kaszę, dodać 1/2 łyżeczki doli i 1 łyżeczkę masła. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.
Suszone grzyby namoczyć na kilka godzin w niewielkiej ilości wody lub mleka. Następnie ugotować w tej wodzie (lub mleku z dodatkiem wody) do miękkości, odcedzić, a płyn zostawić. Świeże grzyby oczyścić, umyć, pokroić w paski. W rondlu zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć chwilę. Następnie całość podlać płynem z gotowania grzybów, dusić pod przykryciem ok 20 minut.
W nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć kaszę, na niej grzyby z cebulą, całość zalać śmietaną roztrzepaną z jajkiem i (ewentualnie) solą oraz pieprzem. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 130 stopni C.