>
Menu główne:
Grillowany filet z kurczaka z fasolką szparagową i pieczarkami
Składniki:
(na 2 porcje)
1 filet z kurczaka
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżka majeranku
1 łyżka tymianku
1 ząbek czosnku
2 lyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki wiórków masła
8-
200 g fasolki szparagowej
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Mięso umyć, obrać i podzielić na cienkie kotlety, rozbić lekko tłuczkiem, obsypać przyprawami.
Fasolkę obrać, opłukać, odkroić końce. Pieczarki oczyścić i pokroić na świartki.
Czonek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, posmarować mięso.
Kotlety ułożyć w koszu do grillowania. Piec na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, od czasu do czasu odwracając. Po 15 minutach dołożyć fasolkę szparagową i pieczarki. Na warzywach ułożyć wiórki masła. Piec, aż fasolka będzie miękka.
Podawać z dowolną sałatką.