>
Menu główne:
Grillowane bakłażany z mozzarellą
Składniki:
1 średniej wielkości bakłażan
1 kulka mozzarelli
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki świeżo utartego parmezanu (opcjonalnie)
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Bakłażana opłukać, osuszyć, pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Listki bazylii opłukać, osuszyć i pokroić.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Powstałą mieszanką posmarować plastry bakłażanów. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec po ok. 3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią.
Na połowie plastrów ułożyć utartą mozzarellę. Przykryć pozostałymi plastrami i piec jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści. Posypać bazylią. Można również posypać odrobiną parmezanu.
Podawać na ciepło, z bagietką lub jako dodatek do dań mięsnych. Smakują również na zimno.