Grillowane bakłażany z mozzarellą - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Potrawy z grilla > przepisy

Grillowane bakłażany z mozzarellą

 

Składniki:

(na 2 porcje)


  • 1 średniej wielkości bakłażan

  • 1 kulka mozzarelli

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki świeżo utartego parmezanu (opcjonalnie)

  • kilka listków świeżej bazylii

  • sól, pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

Bakłażana opłukać, osuszyć, pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm.

Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Listki bazylii opłukać, osuszyć i pokroić.

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Powstałą mieszanką posmarować plastry bakłażanów. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec po ok. 3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią.

Na połowie plastrów ułożyć utartą mozzarellę. Przykryć pozostałymi plastrami i piec jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści. Posypać bazylią. Można również posypać odrobiną parmezanu.

Podawać na ciepło, z bagietką lub jako dodatek do dań mięsnych. Smakują również na zimno.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego