>
Menu główne:
Filet z kurczaka z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 pomidor
kilka czarnych oliwek
50 g utartej mozzarelli
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć i podzielić na cienkie kotlety. Pomidora umyć i pokroić w cienkie plastry. Oliwki pokroić w plasterki.
Z oliwy, soku z cytryny, ziół, pieprzu i soli wykonać marynatę. Dokładnie posmarować nią mięso. Odstawić do lodówki na ok. 15 minut.
Zamarynowane mięso smażyć na patelni grillowej (ok. 10 minut z każdej strony). Następnie na każdym kotlecie ułożyć plasterki pomidora, posolić je i popieprzyć; posypać serem. Na wierzchu ułożyć oliwki. Przykryć i dusić ok. 6 minut, aż ser się roztopi.
Podawać z ryżem lub pieczywem i dowolną surówką.