>
Menu główne:
Cielęcina duszona w sosie pieczarkowym
Składniki:
(na 3 porcje)
300 g cielęciny
150 g pieczarek
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól, biały pieprz, vegeta (wedle uznania)
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 kostki rosołowej grzybowej
1/2 szklanki śmietany kremówki 18% lub jogurtu naturalnego
2 łyżki koperku świeżego, suszonego lub mrożonego
Wykonanie:
Cielęcinę pokroić w kostkę i i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondelka.
Na suchej patelni zrumienić obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie dodać łyżkę masła i jeszcze chwilę smażyć. Dodać do mięsa. Całość zalać wodą, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. Następnie w odrobinie powstałego sosu rozprowadzić śmietanę lub jogurt i wlać do potrawy; zagotować.
Podawać z makaronem typu tagliatelle lub schiaffoni.