Cielęcina duszona w sosie pieczarkowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Cielęcina duszona w sosie pieczarkowym



 

Składniki:
(na 3 porcje)

  • 300 g cielęciny

  • 150 g pieczarek

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka masła

  • sól, biały pieprz, vegeta (wedle uznania)

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 1/2 kostki rosołowej grzybowej

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 18% lub jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki koperku świeżego, suszonego lub mrożonego




Wykonanie:


Cielęcinę pokroić w kostkę i i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondelka.
Na suchej patelni zrumienić obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie dodać łyżkę masła i jeszcze chwilę smażyć. Dodać do mięsa. Całość zalać wodą, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. Następnie w odrobinie powstałego sosu rozprowadzić śmietanę lub jogurt i wlać do potrawy; zagotować.

Podawać z makaronem typu tagliatelle lub schiaffoni.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego