Chleb półrazowy - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Chleb półrazowy

Ze wspaniale chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem... Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej razowej chlebowej

  • 250 g mąki pszennej chlebowej

  • 1 łyżeczka drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka soli

  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

  • 300 ml letniej wody







Wykonanie:

Obie mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (przez ok. 10 minut). Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 h).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
Przed samym pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Piec w temp. 200 stopni C przez około 30 - 35 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego