>
Menu główne:
Chleb półrazowy
Ze wspaniale chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem... Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
250 g mąki pszennej razowej chlebowej
250 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soli
20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
2 łyżki oleju słonecznikowego
300 ml letniej wody
Wykonanie:
Obie mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (przez ok. 10 minut). Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 -
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
Przed samym pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec w temp. 200 stopni C przez około 30 -