>
Menu główne:
Bułeczki drożdżowe z orzechami
Składniki:
(na ok. 22 sztuki)
500 g mąki
50 g świeżych drożdży
50g cukru
1/8 l mleka
szczypta soli
2 żołtka
Nadzienie:
250 -
100 g miodu
1 łyżka alkoholu
piana z 2 białek
Dodatkowo:
1 jajko (do posmarowania bułeczek)
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Z ciasta uformować prostokąt, rozsmarować masę, dłuższy brzeg posmarować wodą, zwinąć od dłuższego boku i skleić na końcu. Pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub wodą z cukrem, pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 stopni C do zrumienienia (ok. 20 min). Przestudzone można polukrować.