Bułeczki drożdżowe z orzechami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Bułeczki drożdżowe z orzechami

 

Składniki:
(na ok. 22 sztuki)


Ciasto:
  • 500 g mąki

  • 50 g świeżych drożdży

  • 50g cukru

  • 1/8 l mleka

  • szczypta soli

  • 2 żołtka



Nadzienie:

  • 250 - 300 g zmielonych orzechów laskowych  (lub włoskich, arachidów)

  • 100 g miodu

  • 1 łyżka alkoholu

  • piana z 2 białek


Dodatkowo:

  • 1 jajko (do posmarowania bułeczek)

Wykonanie:

Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Orzechy zrumienić na suchej patelni i wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Gdyby masa była zbyt sucha, dodać mleka.

Z ciasta uformować prostokąt, rozsmarować masę, dłuższy brzeg posmarować wodą, zwinąć od dłuższego boku i skleić na końcu. Pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub wodą z cukrem, pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 stopni C do zrumienienia (ok. 20 min). Przestudzone można polukrować.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego