Filet z kurczaka z papryką i serkiem topionym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Filet z kurczaka z papryką i serkiem topionym


 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 4 filety z kurczaka

  • 1 czerwona papryka

  • 2 łyżki kolendry

  • 2 łyżki ziół prowansalskich

  • 2 łyżki ostrej musztardy

  • 4 plasterki dowolnego serka topionego

  • sól, pieprz cayenne, papryka w proszku (wedle uznania)

Wykonanie:


Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne a miąższ pokroić w kostkę.

Mięso umyć, obrać i lekko rozbić tłuczkiem. Położyć na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową, posmarować cienko musztardą, posypać przyprawami i położyć pokrojoną paprykę. Podlać odrobiną wody i zapiekać pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Gdy mięso będzie już miękkie, odkryć i piec jeszcze ok. 15 minut, aż się przyrumieni. Następnie na każdej porcji ułożyć po plasterku sera i zapiekać jeszcze przez chwilę, aż ser się rozpuści.

Podawać z ryżem lub frytkami i dowolną sałatką, np. Chakalaka
.
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego